- udka - dowolna ilość można obrać ze skóry (ja nie obieram)
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- pasta węgierska Pista (można pominąć) i dać chili
- słodka czerwona papryka
- sól
- suszony czosnek
- 1 cebula dałam czerwoną
- opcjonalnie kieliszek wytrawnego wina czerwonego
udka umyć, osuszyć i zamarynować w zalewie z oleju z pomidorów,czosnku, soli, pasty pista (dałam 2 łyżeczki na 6 udek)
następnie nacięłam udka przy kości i upchnęłam po 2 sztuki suszonych pomidorów
na patelni rozgrzać odrobinę oleju z pomidorów obsmażyć z obu stron i dolać wody tak żeby zakryła dno patelni, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 50 minut)
na końcu dosypałam pokrojona w kosteczkę cebule i dusiłam jeszcze 10 minut (sos nabrał słodkiego smaku)
po wyjęciu udek można dolać wina i odparować jeszcze trochę sos - zrobi się pyszny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz