chińszczyzna w moim wydaniu:) składniki można dowolnie modyfikować według upodobań
Składniki na 2 osoby
- 1 pierś z kurczaka
- 8 sztuk krewetek średnich lub garść koktajlowych
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sos sojowy
- bulion pół szklanki (z kurczaka)
- przyprawa chińska 5 smaków
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- ocet winny lub ryżowy
- cukier
- chili w płatkach (opcjonalnie)
sos:
do chłodnego bulionu dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu+ 2 łyżeczki sosu sojowego
mięso:
mięso pokrojone w paseczki zamarynować w sosie sojowym (2 łyżki) + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki octu + 2 łyżki oleju (odstawić na minimum 30 minut)
warzywa pokroić w cieńkie słupki
na patelnię dać 2 łyżki oliwy wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili, cebulę, dorzucić mięso i krewetki podsmażyć, odłożyć na talerz.
wlać znowu 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa podsmażyć i wlać troszkę wody poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać kurczaka z krewetkami wlać sos, dusić chwilkę razem.
doprawić chili, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, jak sos jest za gęsty to podlać wodą jeśli za rzadki dodać wody z łyżeczką skrobii kukurydzianej
ja podałam z makaronem ryżowym ale można tez np. z ryżem
do chłodnego bulionu dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu+ 2 łyżeczki sosu sojowego
mięso:
mięso pokrojone w paseczki zamarynować w sosie sojowym (2 łyżki) + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki octu + 2 łyżki oleju (odstawić na minimum 30 minut)
warzywa pokroić w cieńkie słupki
na patelnię dać 2 łyżki oliwy wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili, cebulę, dorzucić mięso i krewetki podsmażyć, odłożyć na talerz.
wlać znowu 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa podsmażyć i wlać troszkę wody poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać kurczaka z krewetkami wlać sos, dusić chwilkę razem.
doprawić chili, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, jak sos jest za gęsty to podlać wodą jeśli za rzadki dodać wody z łyżeczką skrobii kukurydzianej
ja podałam z makaronem ryżowym ale można tez np. z ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz