wtorek, 9 lipca 2013

orientalna potrawka z kurczaka z krewetkami



chińszczyzna w moim wydaniu:) składniki można dowolnie modyfikować według upodobań

Składniki na 2 osoby

  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 sztuk krewetek średnich lub garść koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • bulion pół szklanki (z kurczaka)
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ocet winny lub ryżowy
  • cukier
  • chili w płatkach (opcjonalnie)


sos:
do chłodnego bulionu dodać 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu+ 2 łyżeczki sosu sojowego

mięso:
mięso pokrojone w paseczki zamarynować w sosie sojowym (2 łyżki) + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki octu + 2 łyżki oleju (odstawić na minimum 30 minut)

warzywa pokroić w cieńkie słupki

na patelnię dać 2 łyżki oliwy wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili, cebulę, dorzucić mięso i krewetki podsmażyć, odłożyć na talerz.

wlać znowu 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa podsmażyć i wlać troszkę wody poddusić pod przykryciem aż zmiękną, dodać kurczaka z krewetkami wlać sos, dusić chwilkę razem.
doprawić chili, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, jak sos jest za gęsty to podlać wodą jeśli za rzadki dodać wody z łyżeczką skrobii kukurydzianej

ja podałam z makaronem ryżowym ale można tez np. z ryżem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz