czwartek, 30 maja 2013

Rollsy śliwkowo - czekoladowe i cynamonowe


Lubię drożdżowe ciasto - bardzo, od dziecka, babcia piekła, mama piecze i ja też już od lat piekę drożdżowe pod różną postacią :)
mój G. lubi tylko z posypką - klasyczne, mnie natomiast jest obojętne zjem każde, więc w końcu spróbowałam polecanych w różnych miejscach cynamonków, ciasto to baza można z nim zrobić cokolwiek czyli może to być ciasto z posypką, ciasto z owocami i posypka, bułeczki, drożdżówki co kto lubi:)

ciasto drożdżowe - baza

  • 0,5 kg mąki pszennej dowolnej ale raczej nie krupczatki bo tą dajemy do ciast kruchych ale jak nie macie innej to też wyjdzie
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 40 - 50 g drożdży świeżych 
  • ok. szklanki ciepłego mleka
  • 6-7 łyżek kopiastych  cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
nadzienie:

  • cukier ciemny
  • cynamon
  • masło rozpuszczone
  • nutella śliwkowa lub powidła śliwkowe
  • kakao
lukier

  • białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z pół cytryny
wszystko na lukier zmiksować








zaczyn
w garnuszku podgrzewamy mleko tak żeby było ciepłe (nie może parzyć w palec) do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, drożdże i mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną rosnąć..

do miski dajemy przesianą mąką, szczyptę soli, ok. 4-5 łyżek cukru (jak ktoś chce słodsze to musi dać jeszcze ok. pół szklanki cukru), ew. cukier waniliowy, jajka, zaczyn z drożdży. Wszystko to mieszamy i wyrabiamy - ciasto ma być miękkie klejące jak trzeba dolewamy mleka lub trochę mąki (nie dużo) ciasto musi być luźne takie, że ciężko je wyrobić bo się klei.
Na końcu wlewamy masło rozpuszczone i jeszcze wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. musi być miękkie dlatego uważajcie na mąkę i nie dosypujcie jej zbyt wiele bo po upieczeniu ciasto będzie twarde.

ciasto wkładamy do miski posypujemy mąką odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na tak długo żeby ciasto podwoiło swoja objętość.zajmie to ok. godziny do dwóch.

następnie wałkuję kule ciasta wielkości dwóch pięści na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm smaruję rozpuszczonym masłem, posypuję obficie cynamonem i cukrem, następnie zwijam ciasny rulon i kroję na wałki grubości ok. 3-4 cm i stawiam na sztorc na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, (puste miejsca wypełnią wyrośnięte Rollsy i potem będzie można je odrywać od siebie. odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Piec w 170 st. ok. 15-20 minut można polukrować.

Za nadzienie posłużyła mi poza cynamonem:
nutella śliwkowa (przepis we wrześniu),
 kakao rozpuszczone z masłem i cukrem w proporcjach: 150 g masła rozpuścić dodać 4 łyżki kakao i 5 - 6 łyżek cukru.

smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz