Wróciłam z pracy i "popełniłam" łososia, w taki parny dzień jak dzisiaj nie mam ochoty na mięso więc zrobiłam rybę..:)
To przepis dla kogoś kto lubi łososia i cebulę :)
my bardzo lubimy właśnie taka wersję, polecam spróbować
składniki dla 2 osób
- łosoś ok. 60 dkg ze skórą
- 3 średnie poszatkowane w półplasterki cebule
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- sok z cytryny
- dla lubiących pikantnie chili sypka lub w płatkach lub koperek
- oliwa
rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy (z łososia dużo się wytopi) wyłożyć łososia i piec z dwóch stron na dość dużym ogniu aż się lekko przysmaży obok dajemy pozostała cebulę razem z tą w której marynował się łosoś.
jak wszystko lekko się podsmaży odkładamy cebulkę na osobny talerz a łososia przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy ok. 15-20 minut w zależności od grubości ryby, jak jest gruba jak moja na zdjęciach to kroję ją w trakcie pieczenia na mniejsze kawałki i dopiekam obracając na różne strony.
jak już łosoś jest upieczony odkrywam pokrywkę, dodaję cebulę i jeszcze chwilę wszystko duszę ew. doprawiam pieprzem, solą.
na talerzu polewam jeszcze sokiem z cytryny
najlepiej smakuje z białą bagietką lub z sałatą.
smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz