środa, 22 maja 2013

Kasza jaglana ze szparagami i jajkiem czyli co nieco do pracy


Dzisiaj moje śniadanie do pracy dla tych, którym znudziły się kanapki, ja ostatnio kombinuje z różnymi zestawami zdrowych i sytych śniadań i oto jedna z propozycji, 

Składniki na sałatkę:

  • dwie garście sałaty Insalatina (lub innej)
  • ogórek zielony
  • ser bałkański lub feta
  • rzodkiewki
  • sos: oliwa EV z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, bazylia
Pokroić, wymieszać zalać sosem

Kasza jaglana ze szparagami i jajkiem

  • Szklanka kaszy ugotowanej na sypko (kaszę gotuje tak: wysypuje na suchą patelnię i prażę parę minut mieszając, następnie zalewam wrzątkiem i odcedzam na sicie, potem wlewam gorącej wody trochę ponad kaszę i pod przykryciem gotuje jak trzeba dolewam wody)
  • 8 szt szparagów,
  • 1 jajko
Szparagi obieram i gotuję ok. 10 minut, następnie kroję na kawałki i wrzucam na patelnię z odrobiną oliwy, podsmażam, dosypuję kaszę doprawiam solą, pieprzem, ew. ziołami na końcu wlewam roztrzepane jajko i mieszam aż się zetnie.
smacznego :) zdjęcia brzydkie bo robione już w pracy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz