niedziela, 29 grudnia 2013

Schab z pierzynką




Przepis na ten schab znalazłam tutaj ale przepisów na ten schab jest w sieci bardzo dużo, robiłam według pierwowzoru a ostatnio pokombinowałam z moimi smakami i tym co akurat miałam w lodówce... i wyszło pycha:)
na 2 osoby głodne

  • 6 plasterków schabu
  • 2 łyżki majonezu
  • węgierska pasta paprykowa z tubki lub inna
  • 2, 3 szalotki lub białe cebule
  • łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka mała
  • chili - opcjonalnie
kotlety rozbić niezbyt cienko przez folię, posypać solą, chili, pieprzem.

Do miski dać startą marchewkę na dużych oczkach, seler pokrojony w małe talarki, cebulę w kostkę,  majonez, wszystko wymieszać i doprawić łyżeczką pasty paprykowej (opcjonalnie) można też dodać łyżkę ketchupu.

Kotlety rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i każdy plaster posmarować grubą warstwą farszu.
przykryć blaszkę lub naczynie żaroodporne folią i zapiekać ok. 20 minut w temp. 140 stopni następnie odkryć i dopiec (w zależności od grubości kotletów do miękkości) ok. 10 - 15  minut w 180 stopniach aż wierzch się lekko zrumieni.



wpis dodaję do akcji Sylwestrowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz