wtorek, 31 grudnia 2013

Galantyna z kurczaka z boczkiem


Dzisiaj przepis na pyszną roladę z kurczaka. Przepis wymaga "wyluzowania" kurczaka - zapewniam, że wydawało mi się to bardzo trudnym zadaniem ale z TEJ instrukcji dowiecie się jak zrobić to sprawnie i z każdym następnym kurczakiem nabierzecie wprawy - zachęcam bo nie jest to takie trudne jak się wydaje;) a efekt powala.
do środka możecie dać cokolwiek lubicie a oto moja propozycja:

  • 1 kurczak
  • boczek wędzony surowy w plastrach ok. 20 dkg
  • pasta z papryki
  • 2 podłużne szalotki
  • musztarda francuska
  • pieprz, sól, papryka, majeranek

zaczynamy od luzowania kurczaka, następnie środek posypujemy przyprawami (niezbyt mocno ponieważ boczek jest słony i aromatyczny), smarujemy warstwą musztardy, rozkładamy boczek, smarujemy pasta paprykową na środek kładziemy obrane pokrojone w ćwiartki cebulki, zwijamy i związujemy sznurkiem.
posypujemy z zewnątrz przyprawami dowolnymi jakie lubicie, u mnie sól, pieprz majeranek, papryka.
zawijamy ciasno w folię spożywczą o wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny

pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 w temp. 140 stopni, następnie odkrywamy i dopiekamy w 180 stopniach.
gorącą galantynę zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 10 minut, potem odwijamy i serwujemy na gorąco lub zimno.





wersję upieczoną dodam wieczorem..:) ale polecam, jest pyszna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz