środa, 17 kwietnia 2013

Zupa a'la flaczki z kurzych żołądków



Lubimy podroby, no...nie wszystkie może ale żołądki, serca i wątróbkę no i ozorek lubię, tak jak i G. więc robię dość często i najczęściej w formie zupy właśnie, polecam bo to smaczne, pożywne  i chude mięso.

potrzebujemy na 3 porcje:
  • 60 dkg żołądków kurzych oczyszczonych
  • ziele angielskie 5 sztuk
  • liść laurowy 3 sztuki
  • 2 - 2,5 litra bulionu drobiowego (ew. z kostki) z marchewką
  • 4 łyżki kaszy manny
  • pęczek pietruszki
  • pieprz, sól
Żołądki myjemy, oczyszczamy i wkładamy do wody z solą liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy do miękkości czyli u mnie ok. 2 godzin. Następnie odcedzamy żołądki, wodę z gotowania żołądków wylewamy, Żołądki kroimy na plasterki i dajemy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę ew. inne warzywa jak mamy, doprawiamy solą, pieprzem, zagotowujemy. Do gotującej się zupy dajemy grysik i na koniec posiekany pęczek pietruszki.

można też nie dawać kaszy manny i doprawić zupę dużą ilością majeranku zamiast pietruszki i będzie prawie jak flaczki:)



2 komentarze:

  1. O też robię takie flaczki, bo tych prawdziwych nie lubię. Za to te z żołądków - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda pyszne są, robię tez takie z mięsa kurczaka po prostu, ale te mają fajny smak:)

      Usuń