środa, 17 kwietnia 2013

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z płatkami migdałowymi


 To danie które robię czasem na małe imprezy z przyjaciółmi, mało pracochłonne i smaczne, polecam:)

na 4 porcje potrzebujemy:


  • 4 piersi z kurczaka
  • 50 dkg jak najmniejszych  pieczarek, pokrojonych na pół lub ćwiartki
  • 3 - 4 łyżki łyżki podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
  • 2 kopiaste łyżki dowolnej musztardy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła, 4 łyżki oleju
  • 350-400 ml śmietany kremówki 30 %

Piersi myjemy, kroimy wzdłuż robiąc z każdej 2 kotlety, każdy z kawałków mięsa smarujemy solidnie musztardą, sypiemy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (trzeba uważać bo musztarda też ma w sobie sól) odkładamy na godzinę w zimne miejsce.

W dużym rondlu lub patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 oleju i na mocno  rozgrzanym tłuszczu podsmażamy z obu stron piersi z kurczaka następnie odkładamy je na talerz.
Do tego samego rondla/patelni dajemy resztę oleju ew. jeszcze trochę masła i podsmażamy pieczarki do momentu odparowania wody wtedy dodajemy cebulę i wszystko razem parę minut podsmażamy (uwaga żeby nie spalić cebuli)

Do pieczarek i cebuli dodajemy podsmażone piersi i wszystko zalewamy śmietanką, dusimy 10 minut  pod przykryciem na małym ogniu, doprawiamy pieprzem solą i posypujemy migdałami, mieszamy i podajemy:)

polecam z ryżem, ziemniaczkami, kluseczkami lub z bagietką i białym winem:)
smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz