poniedziałek, 10 marca 2014

Panczkraut czyli ciaperkapusta




Panczkraut to danie, które często jedliśmy w dzieciństwie, teraz również je przygotowuję bo mój luby uwielbia kapustę i kartofle pod każdą postacią a w tej konfiguracji smakują świetnie:)

najlepszy jest jako dodatek do żeberek duszonych w sosie lub karkówki w sosie, ale wszelkie mięsne dodatki w sosie będą do niego mile widziane, dobry też z karminadlami czyli po śląsku kotletami mielonymi lub z czymkolwiek wolicie:)

dobrze smakuje w zimie.


  • 1 kg kapusty kiszonej najlepiej z beczki
  • 1 - 1,3 kg ziemniaków po obraniu
  • ok. łyżki czegoś tłustego co kto lubi, może być łyżka domowego smalcu ze skwarkami lub 3-5 dkg stopionej wędzonej słoniny/boczku albo łycha masła.
  • sól, pieprz, ew, maggi
gotujemy kapustę w małej ilości wody do miękkości ok. 20-30 minut - nie odlewamy wody chyba, że kapusta jest bardzo kwaśna.
ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie 
ziemniaki odcedzamy tak, żeby wodę z gotowania ziemniaków odlać do osobnego garnka
ziemniaki tłuczemy dodajemy do kapusty, mieszamy, jak jest za gęste to dolewamy wody z gotowania ziemniaków, dodajemy łyżkę smalcu, masła lub co kto woli, można też podsmażyć cebulkę na smalcu i wszystko dodać razem
doprawić solą i pieprzem ew. odrobiną maggi.






2 komentarze:

  1. Jak u Babci! Tylko my zawsze jedliśmy z karminadlami :) Polecam bo pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakująco smaczne !

    OdpowiedzUsuń