na 4 porcje potrzebujemy:
- 4 piersi z kurczaka
- 50 dkg jak najmniejszych pieczarek, pokrojonych na pół lub ćwiartki
- 3 - 4 łyżki łyżki podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
- 2 kopiaste łyżki dowolnej musztardy
- 1 cebula drobno posiekana
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła, 4 łyżki oleju
- 350-400 ml śmietany kremówki 30 %
Piersi myjemy, kroimy wzdłuż robiąc z każdej 2 kotlety, każdy z kawałków mięsa smarujemy solidnie musztardą, sypiemy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (trzeba uważać bo musztarda też ma w sobie sól) odkładamy na godzinę w zimne miejsce.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 oleju i na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażamy z obu stron piersi z kurczaka następnie odkładamy je na talerz.
Do tego samego rondla/patelni dajemy resztę oleju ew. jeszcze trochę masła i podsmażamy pieczarki do momentu odparowania wody wtedy dodajemy cebulę i wszystko razem parę minut podsmażamy (uwaga żeby nie spalić cebuli)
Do pieczarek i cebuli dodajemy podsmażone piersi i wszystko zalewamy śmietanką, dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu, doprawiamy pieprzem solą i posypujemy migdałami, mieszamy i podajemy:)
polecam z ryżem, ziemniaczkami, kluseczkami lub z bagietką i białym winem:)
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz