sobota, 6 kwietnia 2013

Kapusta zasmażana



Uwielbiam kiszoną kapustę, przywołuje wspomnienia z podstawówki kiedy na przerwie chodziliśmy do warzywniaka po 10 dkg i zajadaliśmy się kapuchą albo kiszonymi ogórkami, skąd wtedy takie pomysły....??
może dlatego, że do wyboru były jeszcze tylko "zimne lody" i oranżada w woreczkach :)

zostało mi, dalej zajadam się kapustą pod każdą postacią, poza tym, że jest bardzo zdrowa jak wszystkie kiszonki, jest polska, taka nasza..mam jeszcze to szczęście, że od zawsze w domu na zimę kisimy kapustę. Moment kiszenia kapusty to znak nadchodzącej zimy.

dzisiaj duszona, zasmażana


  • ok. 60 dkg kapusty
  • 1 średnia cebula
  • ziele angielskie (4 ziarenka) , 2 liście laurowe, pieprz, sól, cukier
  • oliwa lub olej 3-4 łyżki
kapustę siekamy na drobniejszą, wkładamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą tylko tak żeby ledwo przykryła kapustę. Gotujemy ok. 15 minut (my lubimy jędrną kapustę więc jeżeli wolicie miękką trzeba gotować ok. 30-40 minut i dolać więcej wody) pod przykryciem po ugotowaniu odlewamy wodę zostawiając ok 1/4 szklanki w kapuście.
W rondelku na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, całość mieszamy z kapustą doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą, płaską łyżką cukru, wszystko mieszamy i jeszcze chwile dusimy na małym ogniu już bez pokrywki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz