sobota, 8 marca 2014

Śledzie w pomidorach...jak z konserwy :) ekspresowe


Dzisiaj kolejny pomysł na pyszne śledzie, to przepis dla tych, którzy lubią śledzie o zdecydowanie pomidorowym smaku jak i tych którzy lubią konserwy rybne - te śledzie są lekko do nich podobne.

Przepis funkcjonuje w naszej rodzinie od dobrych 20 lat a dostała go mama od koleżanki z pracy.
Jest bardzo ekonomiczny bo z kilograma wychodzi ich bardzo dużo..:) i całość pracy zajmuje jakieś 15 minut:)
najlepsze są na drugi dzień, można przechowywać w lodówce conajmniej tydzień.

składniki:

  • 1 kg surowych  filetów śledziowych średnich (małe się nie nadają)
  • szklanka octu 10%
  • szklanka wody
  • szklanka oleju
  • 4 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 8 łyżek cukru
  • mały koncentrat pomidorowy (ok. 2-3 łyżki)
  • łyżka soli
do garnka dajemy wodę, olej, ocet, cukier, sól, koncentrat, przyprawy i cebulę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 3 minuty.

śledzie kroimy wzdłuż na dwa płaty odcinamy płetwę grzbietową, i każdą połówkę kroimy na 3-4 kawałki w zależności od wielkości śledzi.

wkładamy śledzie delikatnie to gotującej się zalewy - tak żeby wszystkie były przykryte zalewą, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut od zagotowania.
Wyłączamy gaz odstawiamy śledzie do całkowitego ostudzenia - najlepiej na całą noc.
Nie polecam wkładania gorących śledzi do pojemników bo są bardzo delikatne i mogą się rozpaść!!!!

zimne wkładamy do pojemników i do lodówki.

smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz