Dzisiaj kolejny pomysł na pyszne śledzie, to przepis dla tych, którzy lubią śledzie o zdecydowanie pomidorowym smaku jak i tych którzy lubią konserwy rybne - te śledzie są lekko do nich podobne.
Przepis funkcjonuje w naszej rodzinie od dobrych 20 lat a dostała go mama od koleżanki z pracy.
Jest bardzo ekonomiczny bo z kilograma wychodzi ich bardzo dużo..:) i całość pracy zajmuje jakieś 15 minut:)
najlepsze są na drugi dzień, można przechowywać w lodówce conajmniej tydzień.
składniki:
- 1 kg surowych filetów śledziowych średnich (małe się nie nadają)
- szklanka octu 10%
- szklanka wody
- szklanka oleju
- 4 średnie cebule pokrojone w piórka
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 8 łyżek cukru
- mały koncentrat pomidorowy (ok. 2-3 łyżki)
- łyżka soli
śledzie kroimy wzdłuż na dwa płaty odcinamy płetwę grzbietową, i każdą połówkę kroimy na 3-4 kawałki w zależności od wielkości śledzi.
wkładamy śledzie delikatnie to gotującej się zalewy - tak żeby wszystkie były przykryte zalewą, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut od zagotowania.
Wyłączamy gaz odstawiamy śledzie do całkowitego ostudzenia - najlepiej na całą noc.
Nie polecam wkładania gorących śledzi do pojemników bo są bardzo delikatne i mogą się rozpaść!!!!
zimne wkładamy do pojemników i do lodówki.
smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz